Švestky, meruňky, třešně
500 g brambor, uvařit ve slupce
70 g krupice
200 g hrubé mouky + na podsypání těsta
1 vejce
600 g ovoce bez pecek
tvrdý tvaroh, drobně nastrouhat
moučkový cukr
máslo, na polití knedlíků
sůl
Vychladlé brambory nastrouhat, dát do mísy.
Přidat vejce, krupici, mouku, sůl, vypracovat tuhé těsto.
Těsto vyválet na plát silný cca 0,5 cm, nakrájet na čtverce 5 x 5 cm, naplnit ovocem, zabalit.
Vkládat do vařící mírně osolené vody, promíchat, aby se neuchytily u dna.
Když knedlíky vyplavou, vařit ještě 1 minutu.
Prezentace: porci knedlíků posypat moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem, přelít máslem.
Víno: Muškát Ottonel.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







