500 ml masového vývaru
výpek z masa (pokud je k dispozici)
1 lžíce hladké mouky, krátce opražit
1 lžíce másla
1 cibule, drobně nakrájet
1 stroužek česneku
1 malá mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
1 lžička octa
½ lžičky worcesterské omáčky
1 bobkový list
5 zrnek pepře
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl
V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat mouku, míchat minutu, zředit vývarem.
Přidat mrkev, petržel, celer, bobkový list, česnek, celý pepř, vařit 35 minut.
Přidat ocet, worcesterskou omáčku, vařit 5 minut, scedit.
Dochutit pepřem, solí.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







