- 4 vepřové řízky, naříznout kraje
- 1 cibule, rozmačkat
- 300 g žampiónů, oloupat hlavičky, nakrájet na silnější plátky
- 2 lžíce strouhaného sýra
- šťáva z 1 citrónu
- 0,5 dcl smetany
- 4 smetanové trojúhelníčky
- 1 dcl bílého vína
- 2 dcl hovězího vývaru
- 1 lžička tymiánu
- pepř
- sůl
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce másla
1. Maso polít citrónovou šťávou, nechat hodinu ležet.
2. Smetanu rozmíchat se sýrem.
3. Na másle osmažit žampióny.
3. Sádlo rozehřát na pánvi, maso osolit, opepřit, osmažit, na každé straně 5 minut.
4. Maso vyjmout, přidat bílé víno, zredukovat na polovinu, přidat vývar, koření, směs smetany, přidat žampióny, promíchat.
5. Přidat koření, maso.
Příloha: vařené, opečené, šťouchané brambory.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







