- 800 g vepřové panenky
- změklé máslo na potření masa
- sádlo na smažení
- 2 větší rajčata
- 200 g mozzarelly
- bazalka
- šalvěj
- pepř
- olivový olej
- sůl
1. Vepřovou panenku nakrájet na medailonky.
2. Medailonky opepřit, posypat šalvějí, lehce potřít máslem, nechat 2 hodiny ležet.
3. Na pánvi rozpustit sádlo, maso osmažit.
A. Jako salát
1. Naskládat střídavě na talíř maso, mozzarellu (balkánský sýr), rajčata.
2. Rajčata, sýr posypat bazalkou.
3. Přelít olivovým olejem.
B. Zapečené
1. Naskládat střídavě do pekáče maso, mozzarellu (balkánský sýr, nivu), rajčata, dát zapéct do vyhřáté trouby na 5 minut.
2. Vyndat jednotlivé porce, přelít olivovým olejem.
Příloha: opečené brambory.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.


Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







