- 500 g rýže
 - 400 g čerstvých hub, nakrájet na plátky
 - (nebo 70 g sušených hub, namočit do převařené vody)
 - 2 šalotky, drobně nakrájet
 - 1,2 l hovězího vývaru (nebo masox)
 - 1,5 dcl bílého vína
 - 2 lžíce másla
 - 200 g parmezánu
 - 1 lžíce olivového oleje
 - ¼ lžičky tymiánu
 - ¼ šalvěje
 - pepř
 - sůl
 
1. Rýži propláchnout.
2. Na hlubší pánvi rozpustit lžíci másla, přidat olivový olej, rozehřát.
3. Přidat šalotku, smažit až ze sklovatí, ne víc.
4. Přidat rýži, cca 2 minuty za stálého míchání smažit.
5. Přidat víno, nechat odvařit.
6. Přidat houby (u sušených i s vodou, ve které se máčely), přidat část vývaru, mírně promíchat, přidat tymián, šalvěj.
7. Když se tekutina odvaří, přidat další část vývaru. Takto postupovat, až je rýže téměř měkká, odstavit z plotny.
8. Vmíchat lžíci másla, vmíchat parmezán, přidat pepř, sůl.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál



 



