1 velký lilek
½ cibule, drobně nakrájet
2 stroužeky česneku, drobně nakrájet
½ lžičky provensálského koření
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
4 lžíce drobně krájeného balkánského sýru
1 lžíce hladké mouky
1 konzerva rajčat, rajčata drobně nakrájet
½ lžičky provensálského koření
pepř
sůl
Lilek omýt, podélně rozříznout, vydlabat, řídkou část dužiny vyhodit, nechat cca 1 cm vrstvu dužiny na slupce.
Vydlabanou tuhou dužinu drobně krájet.
V kastrole rozehřát olej, přidat cibuli, když změkne, přidat česnek.
Přidat mouku, míchat 1 minutu, přidat máslo.
Přidat rajčata i se šťávou, promíchat, ochutit pepřem, solí, šťávu téměř vydusit.
Směsí naplnit poloviny lilku, polovinu položit na pekáč, zakrýt alobalem.
Vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct, až je slupka lilku měkká, trvá cca 30 minut.
Příloha: osmažené plátky bagety na olivovém oleji s česnekem.
Víno: Bzenecká lipka.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







