sušené hříbky, namočit na 2 hodiny do hovězího vývaru (pokud jsou lišky, přidat i trochu lišek, zvýrazní houbovou chuť)
čerstvé houby (žampióny, oloupat), nakrájet na plátky
0,5 l hovězího vývaru
2 dcl smetany na šlehání
3 šalotky, drobně nakrájet
½ lžičky tymiánu
1,5 lžíce másla
½ lžíce sádla
pepř
sůl
V kastrole rozpustit sádlo, přidat šalotku, smažit. Po 6 minutách přidat ½ lžíce másla, tymián, smažit 2 minuty.
Přidat namočené houby i s vývarem, vařit na mírném ohni 10 minut, nezakryté, občas míchat, rozmixovat.
Čerstvé houby osmažit na ½ lžíce másla.
Do rozmixované omáčky přidat osmažené huby, smetanu, vařit na mírném ohni 5 minut, nezakryté, občas míchat.
Odstavit z ohně, vmíchat ½ lžíce másla.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







