• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 19 dub 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

JEMNÁ RYBÍ POLÉVKA S KNEDLÍČKY

Rybí vývar

  • 2,5 l vody
  • 1, kg rybího ořezu (kostra, hlava z kapra, atd.)
  • 1 mrkve
  • 1/8  menšího celeru
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1 hrst zelené petržele
  • 7 zrnek pepře
  • sůl

Polévka

  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 dcl mléka
  • 1,5 l rybího vývaru
  • muškátový květ
  • 1 dcl smetany
  • jikry
  • mlíčí
  • bílý pepř
  • sůl

Zelenina do polévky

  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1/8  menšího celeru, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • máslo

Žemlové knedlíčky

  • 6 plátků bílého toustového chleba
  • hrst petrželky kudrnky
  • mletý pepř
  • muškátový květ
  • 100 ml smetany
  • 3 žloutky
  • lžíce oleje
  • hladká mouka na zahuštění
  • pepř
  • sůl

Kostru, hlavu, odřezky dát do hrnce se studenou vodou, přivést k varu, sbírat pěnu, přidat 1 mrkev, 1 petržel, cibuli, zelenou petržel, 1/8 celeru, sůl. Vařit 40 minut.
Vývar scedit, nechat vychladnout, vyčistit bílkem, obrat maso z hlavy a odřezků.
V kastrolu opražit mouku, přidat lžíci másla, udělat jíšku, přidat muškátový květ, ředit mlékem, pak rybím vývarem, provařit 40 minut.
Nakrájenou zeleninu do polévky, osmažit na másle.
Jikry, mlíčí dát do vařící osolené vody, vařit 6 minut, mlíčí nakrájet.
Do vývaru přidat osmaženou zeleninu, mlíčí a jikry, jíšku, maso z vývaru, provařit, sundat z plotny, vmíchat smetanu.

Žemlové knedlíčky
1. Chleba bez kůrky nakrájet na kostičky, dát do mísy, přidat zelenou petržel, muškátový květ, sůl, pepř, 3 žloutky, smetanu, trochu oleje, promíchat, podle potřeby hladkou mouku, na zahuštění.
2. Udělat knedlíčky, dávat do vařící osolené vody, vařit 5 minut. Vyndat a knedlíčky dávat do vody s ledem, aby se knedlíčky zatáhly. Nechat okapat.
Prezentace: na talíř položit knedlíčky zalít horkou polévkou.

Doporučujeme