500 g polohrubé mouky
80 g cukru
30 g droždí
40 g hrozinek
4 žloutky
100 g másla, rozpustit
¼ l mléka
100 g mléka
citrónová kůra z ½ citrónu
špetka soli
Vanilkový krém
½ l mléka
2 žloutky
50 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
1½ lžíce vanilkového pudinkového prášku
Do kovové misky nebo menšího kastrolu dát mléko, žloutky rozmíchat, přidat cukr, vanilkový cukr, pudinkový prášek.
Nad párou šlehat do zhoustnutí.
Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí se lžící cukru, trochu vlažného mléka a mouky, zakrýt utěrkou, nechat vykynout kvásek.
Do mísy prosát mouku, přidat cukr, sůl, citrónovou kůru, přidat vykynutý kvásek, žloutky rozmíchané ve zbylém mléce, rozpuštěné máslo, hrozinky, vypracovat těsto, zakrýt utěrkou, dát na 40 minut kynout.
Vál posypat moukou, z těsta vyválet pruhy široké 3 cm, krájet kostky, zakulatit, vkládat do vymazaného pekáče, potírat rozpuštěným tukem i na stranách.
Vložit do trouby vyhřáté na 180°C, upéct do růžova.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







