- 15 g sušených hříbků
 - 1 kuře
 - sádlo na smažení
 - 2 lžičky drceného kmínu
 - 2 stroužky česneku, rozmačkat
 - 1 lžička sladké mleté papriky
 - 1 lžička tymiánu
 - 2 zrnka jalovce, rozmačkat
 - 2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
 - 2 krémové sýry žervé, rozmíchané mlékem na hustotu polotekuté smetany
 - 2 cibule, drobně nakrájet
 - 2 kapie, drobně nakrájet
 - 150 g více libového vepřového bůčku, odstranit kůži, maso nakrájet na menší kousky
 - 800 g kysaného zelí, vymačkat, překrájet
 - 150 g uzené slaniny nakrájené na tenké plátky
 - 1 dcl drůbežího vývaru (masox)
 - pepř
 - sůl
 
1. Sušené houby zalít vlažnou vodou a nechat nabobtnat.
2. Kuře rozpůlit, opláchnout, odstranit kůži. 
3. Smíchat kmín, česnek, mletou papriku, tymián, polovinu rajčatového protlaku a pět lžiček rozšlehaného krémového sýra, rozetřít na hustou pastu, pastou potřít půlky kuřete.
4. V pánvi rozpustit lžíci sádla, přidat cibuli, bůček, osmažit, míchat, přidat kapie, zbylou část rozšlehaného krémového sýra, houby i s vodou, promíchat, vařit, až se tekutina odpaří.
5. Na dno pekáče rozložit zelí, na zelí rozprostřít obsah pánve, nahoru položit půlky kuřete dutinou nahoru, podlít vývarem. Přiklopit, dát do trouby rozehřáté na 180°C, dusit 20 minut.
6. Vyndat pekáč z trouby, půlky kuřete otočit, pokrýt plátky slaniny, dusit 20 minut.
7. Sejmout vrchní část pekáče, péct 10 minut.
Prezentace: Na předehřátý talíř položit zelí, na zelí čtvrtku kuřete, přes maso položit plátky slaniny.
Příloha: Vařené brambory, šťouchané brambory.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál



 



