• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 26 dub 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

GRILOVANÁ VEPŘOVÁ ŽEBRA

3 kg vepřových žeber, propíchat blánu na kostech
šťáva z 2 citrónů
1 dcl stolního oleje (ne olivový olej)
3 lžíce mletého zázvoru
2 lžičky mleté papriky
1 lžička mletého pepře
1 lžička soli

V míse smíchat citrónovou šťávu, olej, zázvor, mletou papriku, pepř.
Žebra rozdělit na přiměřené díly, očistit, odstranit blánu.
Do masa vetřít směs.
Žebra dát igelitového pytle, uzavřít, dát na 8 – 12 hodin do ledničky.
Žebra grilovat až 40 minut po vyndání z ledničky.
Na gril položit dvojitý alobal, na alobal položit žebra a ta zakrýt alobalem (pokud nemáte gril s příklopem).
V průběhu grilování žebra potírat omáčkou.
Doba grilování je 40 minut na jedné straně.

Omáčka
200 g sladké chilli omáčky
1 konzerva rajčat i se šťávou, rozmixovat
1 lžíce cukru
1 lžička strouhaného zázvoru
1 lžička mletého pepře
1 lžička sladké papriky
½ lžičky mletého chilli
sůl

Do kastrolu dát cukr, nechat mírně zkaramelizovat, přidat rajčata, promíchat, až se karamel rozpustí.
Přidat ostatní suroviny, promíchat, dusit 15 minut.
Dochutit solí.
Víno: Svatovavřinecké; Modrý Portugal.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme