- 900 g vysokého roštěnce nebo hovězího zadního, pro elitu nízký roštěnec
- 30 g špeku na protahování
- ½ lahve Merlot nebo Svatovavřinecké
- 1 mrkev, drobně nakrájet
- 2 stonky celere, drobně nakrájet
- 1 větší cibule, drobně nakrájet
- 1 bobkový list
- ½ lžičky skořice
- 1 lžíce tymiánových lístků, drobně nakrájet
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce švestkových povidel
- 2 větší rajčata, oloupat, drobně nakrájet
- hovězí vývar
- 5 zrnek celého pepře
- mletý pepř
- sůl
1. Maso prošpikovat, dát do pekáče.
2. K masu přidat víno, celer, mrkev, cibuli, bobkový list, skořici, tymián, marinovat, 12 hodin. Občas obrátit.
3. Vyndat maso, marinádu schovat.
4. Do pekáče dát máslo, olivový olej, položit na plotnu rozpálit, osmažit maso ze všech stran. Osolit, opepřit.
5. Přidat marinádu, celý pepř, rajčata, vývar, vložit do trouby rozehřáté na 190°C, péct 1 hodinu a 20 minut,
podlévat.
6. Z omáčky odstranit bobkový list, celý pepř, omáčku promixovat, bez bobkového listu, ochutit povidly.
7. Maso krájet teplé.
Příloha: vařená rýže.