- 750 g zelí, vykrojit košťál, nakrájet na nudličky
 - 4 lžíce sádla
 - 2 cibule, drobně nakrájet
 - ½ lžíce hladké mouky
 - 4 lžíce octa
 - 1 lžička kmínu
 - 40 g cukru
 - sůl
 
V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou, dusit 5 minut odkryté, aby vyprchaly čpavé látky, přidat vodu, cukr, ocet, kmín dusit do měkka, dochutit solí.  
Nebo
1. Do kastrolu dát vodu přivést k varu, přidat zelí, dusit odkryté 5 minut, aby vyprchaly čpavé látky, scedit.
2. Udělat jíšku: v kastrolu rozehřát 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat mouku, připravit jíšku zředit vodou provařit
    45 minut.
3. Z cukru udělat karamel, přidat vodu, rozpustit.
4. V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou.
5. Vmíchat rozpuštěný karamel, 2 menší naběračky provařené jíšky, kmín, ocet. 
6. Dusit doměkka.    
