1 l vody
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
½ kg ovoce – jablka, hrušky, švestky (i sušené)
200 g kysané smetany
1 kousek skořice
kůra z 1/8 citrónu, drobně nastrouhat
1 lžíce hladké mouky, krátce opražit
cukr, podle kyselosti ovoce
špetka soli
Švestky spařit, oloupat, zbavit pecek, jablka, hrušky, oloupat, zbavit jádřinců, ovoce hrubě nakrájet.
Udělat jíšku: v kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minutu míchat, zředit vodou.
Přidat ovoce, skořici, citrónovou kůru, cukr, sůl, vařit, až se ovoce rozvaří.
Odstavit z plotny, vyndat skořici, rozmixovat, vmíchat smetanu, podle potřeby dochutit cukrem.
Polévku lze podávat teplou i studenou. 
Teplou polévku lze podávat s černým chlebem.
Pokud chceme polévku konzumovat studenou, nedáme do ní jíšku a ovoce, skořici, citrónovou kůru, cukr, sůl dáme rozvařit rovnou do vody.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál



 



