• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 26 dub 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

TĚSTA

KYNUTÉ TĚSTO

800 g polohrubé mouky
100 g Hery, rozpustit
2 žloutky
80 g cukru
35 g droždí
5 dcl vlažného mléka, nebo podle potřeby
½ lžičky soli

Připravit kvásek: do misky dát rozdrobené droždí, 1 lžičku cukru, rozmíchat, přidat 4 lžíce mouky, 1 dcl mléka, promíchat, povrch posypat trochou mouky, přikrýt utěrkou, dát na 20 minut na teplé místo.
Do mísy dát prosátou mouku, žloutky, rozpuštěnou Heru, sůl, zbylý cukr, mléko, promíchat.
Přidat kvásek a měchačkou zpracovávat těsto, cca 25 minut.
Těsto v míse přikrýt utěrkou, dát na teplé místo kynout 30 minut. Ne na kamna, teplota okolí nesmí překročit 38°C.
Těsto v míse promíchat, dát znovu kynout, až těsto zhruba zdvojnásobí objem.
Těsto zpracovat na příslušné produkty (buchty, koláče, preclíky, atd.) a před pečením znovu nechat kynout, nyní 15 minut. (Ne pokud připravujete kynuté knedlíky.)
Použití: buchty, koláče, bábovka, knedlíky, preclíky, samozřejmě po přidání doplňujících surovin.

BRAMBOROVÉ TĚSTO

400 g brambor typu C
140 g hrubé mouky + na pomoučnění válu
1 vejce, rozšlehat
špetka soli

Brambory uvařit ve slupce a ve slupce nechat vychladnout, oloupat.
Brambory nastrouhat na jemném struhadle na pomoučněný vál.
K bramborám přidat mouku, sůl, do důlku vejce.
Rukama rychle zpracovat těsto, při delším zpracovávání těsto řídne.
Použití: bramborové knedlíku (nutno přidat krupici), taštičky s povidly, korpusy pro sladké a slané náplně.

SLANÉ KŘEHKÉ TĚSTO

300 g hladké mouky
140 g změklého másla
2 žloutky
0,5 dcl vody
½ lžičky soli

Na desku dát prosátou mouku, udělat důlek, do něj vložit žloutky, nakrájené máslo.
Suroviny prosekávat velkým nožem, až vznikne drobenka, shrnout, přidat vodu.
Zpracovat tuhé vláčné těsto rukama.
Těsto zabalit do fólie, dát na 2 hodiny do lednice.
Použití: velké a malé korpusy pro slané náplně.

LITÉ TĚSTO

250 g hladké mouky
2 vejce
4 dcl mléka
½ lžičky cukru
špetka soli

Do misky nalít mléko, přidat vajíčka, sůl, rozšlehat metlou.
Přidat mouku, rozšlehat metlou, přidat vodu, tolik, aby těsto bylo vláčné a tekuté.
Nechat 15 minut stát.
Použití: palačinky.

PIŠKOTOVÉ TĚSTO

120 g hladké mouky
70 g polohrubé mouky
160 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
4 žloutky
4 bílky
0,25 dcl mléka
špetka soli

Smíchat prosátou hladkou a polohrubou mouku.
Do mísy dát žloutky, mléko, vanilkový cukr, polovinu cukru, vyšlehat do pěny.
K bílkům přidat sůl, vyšlehat tuhý sníh, krátce zašlehat druhou polovinu cukru.
Sníh přidat do mísy a převracením promíchat rozšlehané žloutky se sněhem.
Postupně do mísy přisypávat smíchanou mouku, míchat, až vznikne nadýchané těsto.
Použití: korpusy na dorty, piškotové záviny, piškotové řezy.

TVAROHOVÉ TĚSTO

375 g měkké tvarohu (balený, ne z vaničky)
150 g hrubé mouky + mouka na posypání válu
3 lžíce krupičky
70 g měkké másla
2 vejce
½ prášku do pečiva
špetka soli

Do mísy dát tvaroh, máslo, promíchat vařečkou.
Přidat vejce, promíchat vařečkou.
Promíchat mouku, krupici, prášek do pečiva, přidat do mísy, promíchat vařečkou.
Hmotu dát na pomoučněný vál, rukama zpracovat pružné těsto.
Použití: šátečky, korpusy pro sladké a slané náplně, plněné knedlíky.

SLADKÉ KŘEHKÉ TĚSTO

250 g hladké mouky
100 g změklého másla
80 g cukru
½ prášku do pečiva
0,5 dcl vlažného mléka
2 žloutky
špetka soli

Prosátou mouku promíchat s práškem do pečiva.
V míse vyšlehat změklé máslo s cukrem, žloutky, solí do pěny.
Přidat mléko, postupně vmíchat mouku s práškem do pečiva a vypracovat hladké těsto.
Těsto zabalit do fólie, dát na 2 hodiny do lednice.
Použití: koláče, velké a malé korpusy pro sladké náplně.

ODPALOVANÉ TĚSTO Z HLADKÉ MOUKY

250 g hladké mouky
5 vajec
100 g stolního oleje (slunečnicový), ne olivový
3 dcl vody
špetka soli

Do kastrolu dát vodu, olej, sůl, přivést k varu.
Do vody postupně přisypávat mouku, dobře promíchat, až vznikne těsto.
Těsto na mírném ohni stále míchat, až se přestane lepit na stěny kastrolu.
Těsto přendat do studené mísy a zpracovávat (hnětacím strojem), až vychladne.
Do těsta zamíchat jedno vejce, pak druhé, zpracovávat, až vznikne hladké, měkké a lepkavé těsto.
Použití: větrníky.

TŘENÉ TĚSTO

320 g polohrubé mouky
320 g cukru
320 g změklého másla
5 žloutků
5 bílků
1½ lžičky prášku do pečiva
2 lžíce vlažného mléka
špetka soli

Prosátou mouku promíchat s práškem do pečiva.
Do mísy dát žloutky s cukrem, dobře utřít, přidat máslo a znovu utřít měchačkou.
Z bílků se špetkou soli ušlehat sníh.
Do mísy k utřeným žloutkům postupně přidávat sníh i mouku, promícháváním zpracovat těsto.
Použití: korpusy na dorty, bábovka, bublanina, samozřejmě po přidání doplňujících surovin.

Vytisknout

POSTUP PŘÍPRAVY HŘEBENATEK

Hřebenatka svatojakubská (mušle svatého Jakuba)

Mušle lze koupit buď v lastuře (ty mají oranžovou a bílou část, oranžovou část je pak třeba odstranit), nebo vykuchané v rybárnách nebo větších obchodech.

6 ks hřebenatek
150 g zelených fazolek
8 cherry rajčat, rozpůlit
2 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce másla na osmažení mušlí
200 g másla
olivový olej
bílý pepř
sůl

1. Mušle trochu osolit.
2. Na pánvi rozpustit máslo, mušle zprudka osmažit, ale nechat nepropečené, aby byly šťavnaté, mušle vyndat.
3. Do výpeku po mušlích přidat fazolky, rajčata osmažit, přidat pepř, sůl.
4. Omáčka: přepustit máslo, přidat citrónovou šťávu, promíchat.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Vytisknout

ZÁKLADNÍ PRAVIDLO PRO PEČENÍ KUŘETE

1,5 kg kuře
odstranit kůstku ve tvaru otevřeného písmene "V" v přední části u krku
vždy celé kuře potřít změklým máslem, bez ohledu na to čím bude kořeněno, osolit
do trouby vkládat kuře ohřáté na pokojovou teplotu, ne přímo z ledničky
teplota v troubě 170°C
doba pečení 1 hodina 20 minut
po vyjmutí z trouby nechat ležet 15 minut
Je jedno, čím je kuře plněno.

Vytisknout

PŘÍPRAVA HUMRA

Humra usmrtit vložením do vroucí vody.
Po jedné minutě vyndat, dát na pařák, nad rybí várku, vařit v páře.
500 g humra vařit v páře 12 minut. Na každých započatých 125 g hmotnosti přidat 1 minutu.

Vytisknout

SMAŽENÁ KUŘECÍ PRSA – základní postup

2 kuřecí prsa s kůží
1 lžíce slunečnicového nebo arašídového oleje (ne olivový olej)
½ lžíce másla
1 dcl bílého dezertního vína (Metropol), když není, tak bílé víno (Pálava, Müller Thurgau)
1 dcl drůbežího vývaru
1 lžíce másla
bílý pepř    
sůl

Kuřecí prsa opepřit, osolit.
Na rozehřátou pánev (elektrický sporák 6) dát olej, máslo, když se máslo rozpustí, přidat kuřecí prsa kůží dolů.
Snížit teplotu na 4 (elektrický sporák).
Smažit 6 minut na každé straně.
Občas pánev na plotně naklonit, aby se maso sesunulo ke kraji a svojí hranou opřelo o okraj pánve a tato část prsou se také osmažila.

Deglazování
Přidat víno, vařit, dokud se víno téměř nezredukuje (nevyvaří), prsa ve víně často obracet.
Když se víno téměř zredukuje, položit maso kůží nahoru, přidat drůbeží vývar a ten nechat téměř vyvařit.
Občas s masem po pánvi posouvat, ale neotáčet, maso musí být kůží stále nahoru, aby nezvlhla.
Maso dát na předehřátý talíř, přelít výpekem, nechat ležet 5 minut.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme