- 4 větší filety z amura, kapra, tolstolobika nebo tresky, osolit
 - 2 lžíce olivového oleje
 - 2 lžíce másla
 - 1 mrkev, drobně nakájet
 - 1 stonek celere, drobně nakrájet
 - 1 cibule, drobně nakrájet
 - 500g čočky
 - 1 bobkový list
 - 1,5 zeleninového vývaru
 - 1 lžíce rozdrobeného chleba
 - 1 lžička, čerstvého rozmarýnu, drobně nakrájet
 - 1 lžička tymiánových lístků, drobně nakrájet
 - 100g černých oliv
 - pepř
 - sůl
 
1. Rozehřát troubu na 180°C.
2. Ve větším hrnci rozehřát lžící másla, osmažit mrkev, celer, přidat cibuli, promíchat. 
3. Přidat čočku, bobkový list, promíchat, přidat vývar, vařit, až je čočka měkká.
4. Rozmixovat chleba, olivy, rozmarýn, tymián, 1 lžíce másla a 1 lžíci olivového oleje.
5. Pekáč vyložit alobalem, alobal potřít máslem, posypat pepřem, solí, položit filety, překrýt rozmixovanou směsí, tu přitlačit na filety. Dát do trouby, péct 12 minut.
Prezentace: na talíř vložit čočku, na ni položit filet s propečenou směsí.
Víno: Ryzling vlašský, kabinet.
 
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál



 



