- 1 kg kapra, osolit, opepřit
 - 1 lžíce sádla
 - kmín
 - pepř
 - sůl
 
1. Do pekáče dát sádlo, podlít 1 dcl vody, vložit kapra, posypat kmínem.
2. Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 190°C, péct cca 25 minut. 
Marináda
- ¼ l octa
 - ½ l rybího vývaru
 - 10 dkg cibule, drobně nakrájet
 - citrónová kůra
 - 10 zrnek pepře
 - 6 zrnek nového koření
 - 2 hřebíčky
 - 2 bobkové listy
 - sůl
 
1. Do hrnce dát shora uvedené přísady a 20 minut vařit, nechat vychladnout.
2. Do smaltované nebo kameninové nádoby vložit pečeného kapra, zalít marinádou, nechat přes noc v ledničce.
Příloha: chleba.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr.
