- 1,2 kg vepřové plece, nakrájet na kostky 3x3 cm, osolit, opeřit
 - 5 dkg špeku, nakrájet na kostičky
 - 2 cibule, drobně nakrájet
 - 2 střední mrkve, očistit, nakrájet na špalíčky
 - 12 cm pórku, nakrájet na silnější proužky, délka 4 cm
 - 1 sušená chilli paprička
 - 2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
 - 1½ lžíce hladké mouky
 - sádlo na smažení
 - 1 lžička cukru
 - 1 dcl červeného vína
 - 2 dcl drůbežího vývaru
 - 1 lžička šalvěje
 - 4 zrnka pepře
 - ½ lžičky rozmarýnu
 - pepř
 - sůl
 
1. Na pánvi rozpustit sádlo, prudce osmažit maso, dát do mísy stranou.
2. Do pánve přidat mouku, udělat jíšku, zředit vývarem.
3. V hrnci mírně zkaramelizovat cukr, přidat špek, sádlo, cibuli, míchat, 10 minut smažit.
4. Po 5 minutách smažení cibule přidat mrkev, po 8 minutách smažení cibule přidat pórek.
5. Na dně kastrolu uprostřed udělat místo, na místo vložit lžičku sádla a česnek, když česnek zavoní, základ promíchat.
6. Přidat rozmarýn, provensálské koření, šalvěj, pepř, chilli papričku.
7. Přidat maso i s vyteklou šťávou, téměř vydusit.
8. Přidat víno, téměř zredukovat.
9. Přidat zředěnou jíšku, případně doplnit vývarem.
10. Dusit do měkka. V tlakovém hrnci 30 minut. Ochutit pepřem, solí.  
Příloha: rýže, šťouchané brambory.
Víno: Neuburgské, pozdní sběr.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál



 



