- přední běhy a předek nakrájet na kusy
 - olivový olej
 - máslo
 - hladká mouka
 - žampióny, nakrájet na čtvrtky
 - 1 cibule, drobně nakrájet
 - 2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
 - 1 mrkev, nakrájet na kostičky
 - 1/8 celere, nakrájet na kostičky
 - 50 g špeku, nakrájet na kostičky
 - ½ lžičky rozmarýnu
 - ½ lžičky provensálského koření
 - 1 bobkový list
 - pepř
 - sůl
 
Nálev
- bílé víno
 - voda
 - 2 cibule, drobně nakrájet
 - mrkev, drobně nakrájet
 - 2 lžičky petržele
 - ½ lžičky rozmarýn
 - ½ lžičky oregána
 - bobkový list
 - 3 stroužky česneku, drobně nakrájet
 
Uvařit, nalít na maso. Marinovat 4 hodiny.
 
1. Maso osušit, osolit, opepřit, posypat hladkou moukou.
2. Maso opéct na pekáči na másle a olivovém olej.
3. V tlakovém hrnci osmažit na špeku mrkev, celer cibuli, česnek, zaprášit moukou, zředit vývarem přidat rozmarýn, bobkový list. Dusit v tlakovém hrnci cca 30 minut.
4. Do výpeku na pánvi přidat omáčku z tlakového hrnce, provařit, ochutit solí a peřem, odstavit z plotny, přidat máslo.
Noky bramborové (3 osoby)
- 0,5 kg brambor
 - 100 g hrubé mouky
 - 2 vejce
 - 100 g strouhaného sýra, nejlépe čedar
 - - sůl
 - bílý pepř
 - muškátový květ
 - 120 g másla
 - sůl
 
1. Uvařit brambory, oloupat a umlít.
2. Do umletých brambor přidat moukou, vejce, sýr, máslo, muškátový květ a udělat těsto.
3. Vyválet válec 2 cm v průměru a krájet kousky 3 cm.
4. Házet do vařící vody, míchat, když vyplavou (1 minuta), jsou vařené.
Víno: Tramín.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál



 





Tramín

