- přední běhy a předek nakrájet na kusy
 - olivový olej
 - máslo
 - hladká mouka
 - žampióny, nakrájet na čtvrtky
 - 1 cibule, drobně nakrájet
 - 2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
 - 1 mrkev, nakrájet na kostičky
 - 1/8 celere, nakrájet na kostičky
 - 50 g špeku, nakrájet na kostičky
 - ½ lžičky rozmarýnu
 - ½ lžičky provensálského koření
 - 1 bobkový list
 - pepř
 - sůl
 
Nálev
- bílé víno
 - voda
 - 2 cibule, drobně nakrájet
 - mrkev, drobně nakrájet
 - 2 lžičky petržele
 - ½ lžičky rozmarýn
 - ½ lžičky oregána
 - bobkový list
 - 3 stroužky česneku, drobně nakrájet
 
Uvařit, nalít na maso. Marinovat 4 hodiny.
 
1. Maso osušit, osolit, opepřit, posypat hladkou moukou.
2. Maso opéct na pekáči na másle a olivovém olej.
3. V tlakovém hrnci osmažit na špeku mrkev, celer cibuli, česnek, zaprášit moukou, zředit vývarem přidat rozmarýn, bobkový list. Dusit v tlakovém hrnci cca 30 minut.
4. Do výpeku na pánvi přidat omáčku z tlakového hrnce, provařit, ochutit solí a peřem, odstavit z plotny, přidat máslo.
Noky bramborové (3 osoby)
- 0,5 kg brambor
 - 100 g hrubé mouky
 - 2 vejce
 - 100 g strouhaného sýra, nejlépe čedar
 - - sůl
 - bílý pepř
 - muškátový květ
 - 120 g másla
 - sůl
 
1. Uvařit brambory, oloupat a umlít.
2. Do umletých brambor přidat moukou, vejce, sýr, máslo, muškátový květ a udělat těsto.
3. Vyválet válec 2 cm v průměru a krájet kousky 3 cm.
4. Házet do vařící vody, míchat, když vyplavou (1 minuta), jsou vařené.
Víno: Tramín.
