2 jablka
4 lžíce rozinek
250 g cukru
2 lžičky skořice
drobně strouhaná kůra z jednoho pomeranče
šťáva z jednoho pomeranče
1,5 dcl vody, kde byla namočená jablka
listové těsto
rozpuštěné máslo na potření listového těsta
Jablky oloupat, odstranit jádřince, nakrájet na malé kostičky, dát do mísy se studenou vodou s citrónovou šťávou.
Do kastrolu dát scezená jablka, rozinky, cukr, kůru a šťávu z pomeranče, vodu, dusit 10 minut, rozdělit na 4 díly.
Listové těsto rozdělit na 4 díly, aby bylo možno zabalit přiměřené záviny.
Rozdělené těsto potřít máslem a naplnit ¼ dušené jablečné směsi, zavinout.
Na plech položit papír na pečení, na papír záviny, potřít máslem, dát do trouby předehřáté na 180°C, péct cca 30 minut.
Prezentace: teplý nebo studený závin podávat s vanilkovou zmrzlinou.
Víno: sekt.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







