- 300 g jeleního hřbetu nebo kýty, nakrájet medailonky
 - 2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
 - 1 lžíce sádla
 - pepř
 - sůl
 
1. Maso dát mezi dvě folie a naklepat na tloušťku 0,5 cm, osolit, opepřit.
2. Na pánvi rozehřát sádlo, maso osmažit 2 minuty z každé strany, dát stranou.
Houbové ragú
- 1 lžíce másla
 - 1 lžíce olivového oleje
 - 1 šalotka, drobně nakrájet
 - 1 stroužek česneku, rozdrtit
 - 300 g hub
 - tymián
 - 6 lžic smetany
 - zeleninový vývar
 - bílý pepř
 - sůl
 
1. V kastrolu rozehřát máslo, přidat cibuli, krátce smažit, přidat česnek, smažit 1 minutu. 
2. Přidat houby, tymián, houby, smetanu, pepř, sůl, dusit 5 minut
Listový špenát
- listový špenát
 - 1 lžíce másla
 - 1 lžíce olivového oleje
 - sůl
 - bílý pepř
 
Na pánvi rozehřát máslo, přidat olivový olej, přidat špenát, dusit, přidat pepř, sůl.
Brambory s anglickou slaninou
- vařené brambory, nechat vychladnout
 - 10 kg anglické slaniny, drobně nakrájet
 - 1 malá cibule, drobně nakrájet
 - 2 lžíce másla
 - 0,5 dcl hovězího vývaru
 - tymián
 - černý pepř
 - sůl
 
1. Brambory nakrájet na plátky.
2. Na pánvi rozpustit 1 lžící másla, přidat anglickou slaninu, osmažit, přidat cibuli, osmažit, přidat brambory, posypat tymiánem, osmažit.
3. Přidat pepř, sůl, 1 lžíci másla.
Omáčka (nemusí být)
- 0,5 l hovězího vývaru
 - mrkev, nakrájet na drobné kostičky
 - celer, nakrájet na drobné kostičky
 - petržel, nakrájet na drobné kostičky
 - velká cibule, jemně nakrájet
 - 3 rajčata, oloupat, drobně nakrájet
 - bobkový list, malý
 - celý pepř
 - jalovec
 - šalvěj, lístek
 - 1 dcl červeného vína
 - ½ lžičky tymiánu
 - špek, nakrájet na drobné kostičky
 - máslo
 - pepř
 - sůl
 
1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat špek a osmažit celer, petržel, mrkev, cibuli.
2. Přidat víno, zredukovat, přidat rajčata, koření, vývar, dusit 20 minut.
3. Vyndat bobkový list, celý pepř, papričku, pak omáčku rozmixovat, ochutit pepřem, solí.
Prezentace: na talíř položit brambory, vedle houby, vedle špenát, maso přes houby, přelít omáčkou.
Víno: Modrý Portugal.
 
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál



 



