- 1 kachna (husa)
 - kmín
 - sůl
 - jablka neloupaná bez jádřinců
 
1. Kachnu omýt, osolit, okmínovat vně i uvnitř, naplnit jablky. 
2. Kachnu dát do pekáče na prsa, podlít vodou, dát do trouby vyhřáté na 220°C, péct 20 minut.
3. Snížit teplotu na 190°C, péct 10 minut.
4. Kachnu obrátit, propíchat na prsou a pod křídly, aby se uvolnilo sádlo, ale jen pod kůži. Z pekáče pak sádlo odebrat, podlít horkou vodou.
5. Pekáč s kachnou vrátit do trouby a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Kachnu vyndat na talíř, překrýt alobalem. Před krájením nechat kachnu 20 minut ležet.
DUŠENÉ ZELÍ BÍLÉ
-    750 g zelí, vykrojit košťál, nakrájet na nudličky
-    4 lžíce sádla
-    2 cibule, drobně nakrájet
-    ½  lžíce hladké mouky
-    4 lžíce octa
-    1 lžička kmínu
-    40 g cukru
-    sůl
V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou, dusit 5 minut odkryté, aby vyprchaly čpavé látky, přidat vodu, cukr, ocet, kmín dusit do měkka, dochutit solí.  
LEPŠÍ
1. Do kastrolu dát vodu přivést k varu, přidat zelí, dusit odkryté 5 minut, aby vyprchaly čpavé látky, scedit.
2. Udělat jíšku: v kastrolu rozehřát 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat mouku, udělat jíšku zředit vodou provařit 45 minut.
3. Z cukru udělat karamel, přidat vodu, karamel rozpustit.
4. V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou.
5. Vmíchat rozpuštěný karamel, 2 menší naběračky provařené jíšky, kmín, ocet. 
6. Dusit doměkka.    
DUŠENÉ ZELÍ ČERVENÉ
Červené zelí je jemnější než bílé, proto se nepřidává ocet a kmín.
-    750 g zelí, vykrojit košťál, nakrájet na nudličky
-    1 cibule, drobně nakrájet
-    4 lžíce sádla
-    ½  lžíce hladké mouky
-    1 lžíce cukru
-    sůl
V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou, přidat cukr, dusit do měkka, dochutit solí.  
LEPŠÍ
1. Udělat jíšku: v kastrolu rozehřát 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat mouku, udělat jíšku zředit vodou, provařit 45 minut.
2. Z cukru udělat karamel, přidat vodu, rozpustit.
3. V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat, podlít vodou.
5. Vmíchat rozpuštěný karamel, 2 menší naběračky provařené jíšky. 
6. Dusit doměkka.
Příloha: houskový knedlík.
Víno: Rulandské modré; Svatovařinecké.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál



 



