800 g kančí kýty, nakrájet na kostky cca 3 cm 
3 lžíce sádla
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
kus celere, drobně nakrájet 
2 velké cibule, drobně nakrájet 
5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet 
1 lžíce rajského protlaku
2 lžíce povidel 
0,5 l hovězího vývaru 
0,5 l červeného vína, polosladké 
0,2 l rumu 
mletá sladká paprika 
2 stroužky česneku, rozdrtit 
majoránka 
mletý kmín 
2 lžičky cukru 
sůl 
pepř
malá chilli paprička 
provařená jíška na zahuštění
1. Na menším množství sádla zkaramelizovat cukr, přidat zeleninu, osmažit, dát stranou.
2. V kastrolu v sádle osmažit cibuli až je mírně hnědá, cca 10 minut, (nepřipálit!)
3. Na pánvi na sádle prudce osmažit maso, přidat k osmažené cibuli i s výpekem.
4. K cibuli přidat osmaženou zeleninu, přidat víno, zredukovat na ½.
5. Přidat rajčata, protlak, mletou papriku, povidla, česnek, pepř, papričku, část kmínu, majoránku, trochu vývaru, promíchat.
5. Dusit, dolévat vývar. Doba dušení záleží na kvalitě masa a je 1 – 3 hodiny.
6. Zahustit jíškou, dochutit solí a kořením.
Jíška 
1 ½ lžíce hladké mouky
1 ½ lžíce másla
1 malá petržel, hrubě nakrájet
kousek celere, hrubě nakrájet
½ malé mrkve, hrubě nakrájet
1 malá cibule, hrubě nakrájet
ořez
3 kuličky pepře
bobkový list
hovězí vývar 
postup:
do hrnce dát mouku a prohřát, stále míchat
přidat máslo, 40 sec. zpěnit, zavřít přívod tepla
za stálého míchání ředit vývarem 
přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, česnek, pepř, bobkový list, ořez, vařit 40 minut
scedit a odvařit na požadovanou hustotu.
Víno: Cabernet Sauvignon, pozdní sběr.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál



 



