- 1 dcl bílého vína
- 3 lžíce teplého drůbežího vývaru
- 2 lžíce estragonového octa
- 1 šalotka, drobně nakrájet
- 2 zrnka bílého pepře, rozdrtit
- 2 snítky estragonu, drobně nakrájet (sušeného 1 lžička)
- 1 snítka kerblíku, drobně nakrájet (sušeného ¼ lžičky)
- 1 snítka petržele, drobně nakrájet
- 3 žloutky
- 20 dkg másla
- sůl
Připravují se 3 položky najednou a měly by být hotové v jeden moment.
A) Do kastrolu dát: víno, šalotku, estragon, kerblík, pepř, zredukovat na méně než polovinu.
B) Do dalšího kastrolu dát máslo, pomalu rozpouštět, až se začne odpařovat voda.
C) Do mixeru dát žloutky, ocet, rozmixovat.
1. Do mixeru ke žloutkům pomalu přidávat rozpuštěné máslo, zredukované víno, (vývar), několik vteřin mixovat.
2. Dát vychladit.
3. Sypat zelenou petrželí.
Vhodné k: červenému masu, rybám, humru, medailonkům.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







