Velouté drůbeží
Velouté hovězí
Velouté rybí
Velouté [volute] je omáčka ze světlé jíšky ředěné masovým vývarem, někdy s přidáním žloutků a smetany na zjemnění, ale až po odstavení nádoby z plotny. Velouté nese název podle vývaru použitého na ředění jíšky. Tedy drůbeží velouté, hovězí velouté, rybí velouté.
Velouté, jako každou omáčku, kam je přidána mouka, je třeba vařit nejméně 45 minut, podle potřeby doplňovat příslušný masový vývar k dosažení požadované hustoty omáčky.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







