- 250 g hrachu
 - 2 lžíce hladké mouky
 - 3 lžíce másla
 - ½ lžíce másla na závěr do polévky
 - 2 l vody
 - 1 dcl mléka, nebo 2 lžíce smetany
 - menší cibule, hrubě nakrájet
 - menší cibule, drobně nakrájet
 - ½ mrkve, drobně nakrájet
 - ½ petržele, drobně nakrájet
 - kousek celeru, drobně nakrájet
 - 3 stroužky česneku, rozmačkat
 - 1½ lžička majoránky
 - zelená petržel, drobně nakrájet
 - 1 lžička saturejky
 - pepř
 - sůl
 - bílé pečivo, nakrájet na kostičky, osmahnout
 
1. Hrách namočit přes noc.
2. Hrách zalít vodou, přidat hrubě krájenou cibuli, hrách uvařit doměkka.
3. V hrnci rozpustit 2 lžíce másla, přidat zeleninu, osmažit, přidat drobně krájenou cibuli, osmažit.
4. Přidat mouku, 1 minutu míchat, zředit vodou z vařeného hrachu.
5. Rozmixovat vařený hrách s vodou, ve které byl uvařen
6. Rozmixovaný hrách přidat do hrnce se zeleninou, vařit 20 minut.
5. Přidat česnek, zelenou petržel, majoránku, provařit 5 minut.
6. Přidat mléko, provařit, ještě rozmixovat, přidat saturejku
7. Přidat ½ lžíce másla, promíchat.
Do talíře vložit osmažené bílé pečivo, zalít polévkou.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál



 



