- 1 králík, rozdělit na logické díly
 - 14 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silné plátky
 - máslo na potření dílů masa a na osmažení žampiónů
 - provensálské koření
 - 3 dcl bílého vína (Rulandské šedé)
 - pepř
 - sůl
 
1. Maso posypat provensálským kořením, pepřem, potřít máslem, osolit, dát na 4 hodiny do ledničky.
2. Maso osolit, vložit do pekáče, podlít 1,5 dcl vína, přikrýt, dát do trouby vyhřáté na 190°C, péct 50 minut.
3. V kastrole rozpustit lžící másla, osmažit žampióny, přidat 1,5 dcl vína, dusit 10 minut.   
Příloha: šťouchané brambory, pečené brambory.
Prezentace: na mísu položit pečeného králíka, přidat žampióny, omáčku dát do omáčníku.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.
Omáčka
1.Připravit bešamel
- 40 g másla
 - 30 g hladké mouky
 - ½ l mléka
 - na špičku nože muškátový oříšek
 
V kastrolu opražit mouku, přidat máslo, přidat muškátový oříšek, 30 sekund míchat, zředit mlékem, provařit 30 minut.
- 2 smetanové trojúhelníčky
 - 4 lžíce strouhaného parmezánu
 
2. Vmíchat  trojúhelníčky, parmezán.
3. Vmíchat dušené žampióny.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál



 



